Ga naar vegan recept

Aardappel Anders ovenschotel

zondag 19 april, 2020 - door

In Nederland is Aardappel Anders een bekend ovengerecht. Ik vermoed dat jij ook wel eens de saus uit het glazen potje gegeten hebt. Wij in elk geval wel. Al is het jaren geleden. Naast de saus bevat de ovenschotel aardappel, groente en vaak ook vlees. Aardappel Anders saus is verkrijgbaar in de smaken ham-kaas, bacon-ui en tuinkruiden-knoflook. Alle drie zijn ze niet veganistisch. Ze bevatten namelijk scharreleigeel. De bacon en ham variant bevatten beiden varkensvlees en zijn dus ook niet vegetarisch. Zelden gebruiken wij kruidenzakjes, pakjes of sausjes. Voornamelijk omdat er meestal ongezonde ingrediënten bij in zitten. Daarnaast kun je het meestal best zelf maken. Sausjes is dan vaak wel iets lastiger dan kruidenmixen.

Aardappel Anders saus

Niet eerder heb ik Aardappel Anders saus zelfgemaakt. Dit recept is dus een eerste variant. Het kan vast nog verbeterd worden, maar wij vonden het erg lekker. Natuurlijk kun je de smaak van de saus en de ingrediënten voor de ovenschotel zelf aanpassen. Deze zelfgemaakte Aardappel Anders saus is gebonden met een een eetlepel maizena. Deze allesbinder gebruiken wij eigenlijk nooit. Blijkbaar heb ik het wel in het keukenkastje heb staan. Toch wel handig. Maizena toevoegen wilde ik in eerste instantie niet, maar ik heb me verkeken op de hoeveelheid saus die ik nodig had. Er was te weinig roux om daar voldoende saus van te maken. Maar een beetje maizena gebruiken geeft helemaal niet. Het bindmiddel zorgt voor een mooie dikte van de saus. Je kunt net als ik maizena gebruiken, maar je kunt ook meer roux maken.

Overige ingrediënten aardappel ovenschotel

Naast aardappelen en zelfgemaakte Aardappel Anders saus voeg ik prei, knoflook, rul gehakt van de Vegetarische Slager, tomaten en lekker veel gedroogde en verse kruiden toe. Ook garneer ik de aardappel ovenschotel nog met geraspte kaas van Violife. Je zou ook edelgistvlokken of geroosterde pijnboompitten kunnen nemen. In plaats van prei is broccoli, ui, paprika, wortel en bloemkool ook heerlijk. Wanneer je geen vleesvervanger wilt eten kun je ook bijvoorbeeld linzen gebruiken. Dit recept is een aanrader als je van aardappelschotels houdt. Wij gaan dit ovengerecht in ieder geval vaker maken.

Ingrediënten aardappel ovenschotel

Aardappel Ovenschotel

  • Preien, 3 stuks, gewassen en gesneden
  • Aardappels, 1 kilo, iets kruimig of vastkokend, voorgekookt
  • Knoflook, 4 tenen
  • Vegan rul gehakt Vegetarische Slager, 2 pakjes
  • Tomaten, 2 stuks, in schijfjes gesneden
  • Verse kruiden als peterselie en bieslook
  • Optioneel: geraspte plantaardige kaas of edelgistvlokken

Zelfgemaakte Aardappel Anders saus

  • Amandelmelk, 200 ml
  • Volkorenmeel, 2 eetlepels
  • Sojaroom Alpro, 5 eetlepels
  • Plantaardige margarine, 1 eetlepel
  • Half bouillonblokje, 350 ml bouillon
  • Kruiden en specerijen naar keuze; ik gebruikte gedroogde Italiaanse kruiden en kerriepoeder
  • Maizena 1 eetlepel + water 2 eetlepels water
  • Gemalen peper
Aardappel Anders ovenschotel
Aardappel Anders ovenschotel

Bereiding aardappel ovenschotel

  1. Vet een grote ovenschaal in met olijfolie.
  2. Snij de gekookte aardappels in schijfjes en beleg de ovenschaal met de helft van de schijfjes.
  3. Bak het vegetarische rul gehackt in een koekenpan.
  4. Bak de prei in een wok en pers de knoflooktenen uit boven de prei.
  5. Verdeel de gebakken prei over de aardappels in de ovenschaal.
  6. Hierover verdeel je het gehakt en hierover de resterende aardappelschijfjes.
  7. Stap 7, 8 en 9 – Bereiding Aardappel Anders saus:
    Los het halve bouillonblokje op in een pan met 350 ml water.
  8. Smelt de margarine in een andere kookpan. Voeg de volkorenmeel toe en roer goed door met een garde voor 1 minuut op middelhoog vuur. Giet de amandelmelk er in delen bij en roer tot een dikke saus.
  9. Voeg de bouillon er in delen bij, intussen blijf je roeren. Kies zelf hoe dik en hoeveel Aardappel Anders saus je wilt hebben. Bij mij was intussen de saus te dun geworden voor de hoeveelheid saus die ik voor ogen had. Er was te weinig roux. Maar met een eetlepel maizena heb ik de saus dikker gemaakt. Meng 1 eetlepel maizena met 2 eetlepels water in een kommetje tot een papje. Dit papje voeg je toe aan de saus. Vervolgens roer je door en kun je nog bouillon toevoegen als je nog over hebt. Voeg dan de room, de Italiaanse kruiden, peper en de kerriepoeder toe.
  10. Verdeel de tomatenschijfjes over de aardappels en dan de zelfgemaakte Aardappel Anders saus.
  11. Optioneel voeg je nog Violife geraspte kaas toe.
  12. Zet de ovenschotel voor 30 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
  13. Haal het gerecht uit de oven en garneer met verse kruiden als bieslook en peterselie.

Tips

  • Kies je eigen favoriete kruiden en specerijen. Je kunt ook een pitje toevoegen bijvoorbeeld.
  • In plaats van prei kun je ook broccoli, champignons, bloemkool, uien of paprika nemen.
  • Gebruik linzen als je geen vleesvervanger wilt toevoegen.
  • Garneer de aardappel ovenschotel met geroosterde zonnebloempitten of pijnboompitten.
  • Lekker met een frisse salade.
Vegetarische aardappel ovenschotel
Vegetarische aardappel ovenschotel
Zelfgemaakte Aardappel Anders ovenschotel
Zelfgemaakte Aardappel Anders ovenschotel

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD