Ga naar vegan recept

Eiwitrijke salade met plat brood

dinsdag 3 september, 2019 - door

Wij zijn enorm dol op bonen, omdat ze voedzaam en lekker zijn. Regelmatig staat er dan ook een eiwitrijke salade bij ons op tafel. Omdat wij plantaardig eten zijn bonen een belangrijke aanvulling op ons dieet, want ze zijn een goede bron van eiwitten. Bovendien zijn ze vezelrijk, hebben ze een lage glycemische index, zijn ze glutenvrij en bevatten ook nog eens weinig vet. Kortom, bonen zijn enorm belangrijk in onze maaltijden.

Salade met kikkererwten

Er zijn zoveel verschillende soorten bonen, in vele kleuren en maten. Kikkererwten, zwarte bonen, witte bonen, bruine bonen, kidneybonen en linzen zijn enkele soorten. Verder zijn ze enorm geschikt om als basis te gebruiken voor een gezonde maaltijd. Bonen uit pot of blik zijn klaar voor gebruik en zijn net zo gezond als verse bonen. Je moet ze alleen even goed afspoelen onder de kraan, zodat eventueel toegevoegd zout verdwijnt.

In dit recept heb ik een makkelijke en simpele salade met kikkererwten gemaakt met daarin zwarte bonen, mais, rode paprika en rode ui. Verder is koriander een enorme frisse toevoeging. Daarnaast is de salade op smaak gebracht met limoensap, agave siroop (niet te veel) en een goede olijfolie. Binnen 10 minuten heb je deze voedzame eiwitrijke salade al op tafel staan.

Plat brood van quinoameel

De eiwitrijke salade is al een voedzame maaltijd op zichzelf, maar ik heb er zelfgemaakt brood en dipsausen bij geserveerd. Het brood bestaat uit volkorenmeel en quinoameel. Enorm voedzaam en vol met vezels. Quinoameel heb ik bij de Aldi gekocht maar is ook gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Ekoplaza. Indien je geen quinoameel kunt vinden is volkorenmeel alleen ook een goede optie. Allereerst maak je het deeg. Hierna draai je er ballen van en rol je ze plat. Vervolgens bak je het brood in de koekenpan. Binnen enkele minuten heb je heerlijk zelfgemaakt plat brood op tafel waarmee je de salade kan beleggen.

Ingrediënten eiwitrijke salade

Salade kikkererwten

  • Zwarte bonen, blik van 400 gram
  • Kikkererwten, blik van 400 gram
  • Mais, blikje van 200 gram
  • Rode paprika
  • Rode ui
  • Verse koriander
  • Sap van een halve limoen
  • Eetlepel agave siroop
  • Olijfolie, 2 eetlepels

Plat brood

  • Spelt bio volkorenmeel, 100 gram
  • Quinoameel, 100 gram. Je kunt ook alleen volkorenmeel nemen
  • Lauwwarm water, 120 ml

Hummus dip

  • Hummus, 3 eetlepels
  • Harissa, theelepel
  • Scheutje olijfolie
  • Beetje verse limoensap

Avocado basilicum dip

  • Avocado
  • Soja yoghurt, 3 eetlepels
  • Beetje verse limoensap
  • Scheutje olijfolie
  • Knoflook, 1 teen
  • Hand verse basilicum
  • Snuf peper en zeezout
Salade met kikkererwten, zwarte bonen en mais Salade met kikkererwten, zwarte bonen en mais

Recept eiwitrijke salade

  1. Indien je de broodjes zelf maakt en geen kant en klare broodjes koopt, start je hiermee. Doe het volkorenmeel en de quinoameel bij elkaar. Voeg het water toe en kneed tot een deeg. Terwijl ik aan het kneden was vond ik het deeg nog te nat, dus ik heb er nog iets volkorenmeel bij gedaan. Het deeg mag niet plakken, maar moet wel soepel blijven. Vorm 6 gelijkmatige ballen en rol ze plat met een deegroller. Let op, rol ze niet zo dun als een tortilla wrap maar laat ze iets dikker. Bak het brood nu één voor één in een koekenpan zonder olie totdat ze bruin kleuren.
  2. Pak nu de keukenmachine. Voeg de avocado, yoghurt, limoensap, olijfolie en verse basilicum toe. Pers dan de knoflook hierboven uit en voeg ook peper en zeezout toe. Mix dit tot een saus en schep in een kommetje.
  3. In een ander kommetje voeg je de hummus, harissa, olijfolie en limoensap toe. Roer door en zet opzij.
  4. Vervolgens maak je de bonensalade. Doe de mais, zwarte bonen en kikkererwten in een vergiet, spoel af en laat daarna uitlekken. Snij de paprika in stukjes en de ui in dunne ringen. Doe dit samen met de bonen in een grote schaal en voeg tevens de verse koriander, limoensap, agave siroop en een scheut olijfolie toe. Schep alles goed om.
  5. Ten slotte kun je serveren. Laat de eters zelf de broodjes smeren en beleggen.

Tips

  • In plaats van plat brood is de bonensalade ook heerlijk met tortillachips. Voor een gezondere optie kun je in plaats van tortillachips kiezen voor quinoa of zilvervliesrijst.
Eiwitrijke salade met zelfgemaakt brood en sauzen Eiwitrijke salade met zelfgemaakt brood en sauzen

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD