Ga naar vegan recept

Haverrepen maken

woensdag 24 februari, 2021 - door

Af en toe moet ik gewoon haverrepen maken, want het is een heel geschikt tussendoortje. Je kent die zwakke momenten ook vast wel, vooral aan het einde van de middag. Dan ben je geneigd om iets te gaan snaaien en dan zijn deze gezonde havermoutrepen echt een uitkomst. Ze zijn trouwens ook ideaal om mee te nemen naar je werk of naar school.

Gezonde havermoutrepen

Deze energierepen zijn super gezond want ze zitten boordevol gezonde vetten en vezels. Overigens kun je zelf het recept aanpassen als je een ingrediƫnt niet in huis hebt. Je kunt in plaats van gepofte boekweit ook gepofte quinoa gebruiken. De pitten kun je simpel vervangen door fijngehakte nootjes en rozijnen kun je bijvoorbeeld vervangen door stukjes dadels. Deze havermoutrepen bevatten geen toegevoegde suiker. De bananen zorgen naast de binding voor de zoetheid. Verder heb ik een beetje dadelstroop gebruikt, maar je kunt ook agave of ahorn siroop nemen natuurlijk. Verwacht geen zoete haverrepen, want dat zijn ze zeker niet. Maar dan zouden ze ook niet zo gezond zijn.

Ingrediƫnten haverrepen

  • Zeer rijpe bananen, 2 stuks
  • Havermout, 100 gram
  • Gepofte boekweit, 25 gram
  • Zonnebloempitten, 25 gram
  • Pompoenpitten, 30 gram
  • Rozijnen, 50 gram
  • Gebroken lijnzaad, 2 eetlepels
  • Dadelstroop, 2 eetlepels
  • Kaneelpoeder, 1 theelepel
  • Snuf gember, optioneel
Gezonde haverrepen maken is niet moeilijk
Gezonde haverrepen maken is niet moeilijk

Hoe maak je gezonde haverrepen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vet een vorm licht in en bedek met bakpapier. Of leg een vel bakpapier op de ovenplaat.
  3. Prak de bananen fijn in een grote kom.
  4. Voeg de havermout, boekweit, lijnzaad, dadelstroop, zonnebloempitten, pompoenpitten, rozijnen, kaneel en eventueel gember toe en meng alles goed door elkaar.
  5. Doe het mengsel in de bakvorm of op de bakplaat en vorm met je handen een grote plak van ongeveer 1 centimeter dik. Ik heb een vierkante bakvorm gebruikt met 25 cm doorsnee. Druk stevig aan met iets vochtige handen.
  6. Schuif in de oven en bak lichtbruin. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
  7. Laat vervolgens de koek afkoelen op een rooster en snij dan pas in repen. Kies er zelf voor hoe groot je de repen wilt hebben, ik had ongeveer 10 stuks.

Tips

  • In een afgesloten trommel blijven de havermoutrepen enkele dagen goed.
  • Gebruik rijpe bananen, want dat werkt het beste met bakken.
  • Eerder heb ik koekjes gemaakt van havermout met gember. Die zijn ook zeker aan te raden.
Energierepen met pitten, rozijnen en havermout
Energierepen met pitten, rozijnen en havermout

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD