Ga naar vegan recept

Spruitjes met rijst en geroosterde pinda’s

dinsdag 8 september, 2020 - door

Het is alweer bijna halverwege september en wat lijkt de zomer alweer lang geleden. De herfst lijkt nu al zijn intrede te doen. Aan de ene kant jammer, want wij houden echt van de zomer. Aan de andere kant betekent dat ook weer heerlijke wintergroenten zoals pompoen, boerenkool en spruitjes. Typische zomergerechten maken plaats voor stamppotten en goed gevulde soepen. Hollandse spruiten zijn alweer verkrijgbaar en dan ben ik er als de kippen bij, want wij houden erg van deze kooltjes. Ik wilde er iets simpels mee maken en dat is gelukt, want dit recept van spruitjes met rijst is wel heel makkelijk en snel te maken. Lekker met een Oosterse inslag met smaken als sambal, ketjap, knoflook en chili.

Bereidingen

Meestal eten mensen spruitjes gekookt, maar je kunt er zoveel meer mee zoals roerbakken, in de stamppot verwerken, stoven of in de oven. Kinderen vinden spruitjes vaak niet de meest lekkere groente, maar je kunt ze ook kruiden en ‘verbergen’ in je avondeten. Spruiten kun je het beste in ruim water koken, want dan blijft de Vitamine C het beste behouden. Iets wat ik niet wist, want bij andere groentes blijven de vitamines juist het beste bewaard als ze in weinig water worden gekookt. En oh ja, de bekende spruitjeslucht ontstaat wanneer je de spruiten te lang laat koken, dus vooral niet doen.

Zijn spruiten gezond?

Jazeker, spruiten zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitamines. Ze bevatten veel vezels, foliumzuur, magnesium en Vitamine K. En wist je dat spruiten nog meer Vitamine C bevatten dan sinaasappels? Kortom, lekker veel spruiten eten in de winter! Overigens kunnen ze winderigheid veroorzaken, iets waar je wellicht gevoelig voor bent.

Ingrediënten Oosterse spruitjes

  • Spruitjes, 600 gram
  • Zilvervliesrijst 90 gram (minder koolhydraten)
  • Pinda’s ongebrand en ongezout, 2 handjes vol
  • Rode ui, 2 stuks, gepeld en gesnipperd
  • Knoflook, 2 tenen
  • Chilivlokken, halve theelepel. Voeg toe naar smaak.
  • Ketjap manis, 1 eetlepel
  • Sambal, voor erbij
Recept spruitjes met rijst en geroosterde pinda's
Recept spruitjes met rijst en geroosterde pinda’s

Recept spruitjes met rijst

  1. Snij het kontje van de spruiten en verwijder de buitenste blaadjes. Spoel ze even af onder de kraan en kook beetgaar in 8 minuten. Bepaal zelf hoe hard of zacht je ze wilt eten. Proef tijdens het koken en giet af bij gewenste hardheid.
  2. Kook de zilvervliesrijst volgens de verpakking.
  3. Rooster intussen de pinda’s in een koekenpan op middelhoog vuur met daarbij een theelepel olijfolie.
  4. Verhit een beetje olijfolie in een wok en fruit hierin de rode uien glazig.
  5. Voeg de chilivlokken toe en pers de knoflooktenen uit terwijl je blijft roeren.
  6. Doe de gekookte rijst en de beetgare spruitjes erbij en schep alles goed om.
  7. Voeg als laatste ook de ketjap toe en schep alles nogmaals om totdat alles goed opgewarmd is.
  8. Breng verder op smaak met sambal, peper en zout als je dat wenst.

Tips

  • Serveer er een halve avocado per persoon bij.
  • Maak scrambled tofu klaar en meng dat er doorheen in plaats van geroosterde pinda’s.
  • Ook geroerbakte vegan spekjes van bijvoorbeeld Vivera is er lekker doorheen.
Spruitjes met Oosterse inslag als ketjap en sambal
Spruitjes met Oosterse inslag als ketjap en sambal
Simpel en snel te maken spruitjes met rijst
Simpel en snel te maken spruitjes met rijst

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD