Ga naar vegan recept

Spruitjes uit de oven

donderdag 14 november, 2019 - door

Fijn dat er weer volop spruitjes zijn. want wij vinden ze enorm lekker. Vroeger als kind misschien niet, maar tegenwoordig zeer zeker wel. Je kunt ontzettend veel kanten op met spruitjes bijvoorbeeld in de oven, roerbakken of in de stamppot. In dit recept maak ik spruitjes uit de oven met daarbij walnoten, bospeen en paprika.

Wist je dat spruitjes de okselknoppen van de spruitkool zijn?. Een wintergroente, die nogal veel in Nederland wordt geteeld. Echte Hollandse groente dus. Ze zijn enorm gezond en bevatten ontzettend veel vitamine C en vitamine K. Bovendien zit er in het ronde kooltje veel magnesium, ijzer, calcium, fosfor en mangaan. Daarnaast bevat deze groente veel vezels en relatief veel eiwitten. Kortom, goede redenen om deze groene jongens vaak te eten.

Voordat ik de spruitjes in de oven doe kook ik ze nog even voor, zodat ze niet te hard blijven. De walnoten komen uit de tuin van mijn ouders en is zelfs nog van de oogst van verleden jaar. Dit jaar zitten er gelukkig weer veel walnoten aan de boom, zodat we weer een lange tijd vooruit kunnen.

Deze plaat vol met mooie herfst producten is koolhydraatarm. Maar je kunt bij de geroosterde spruitjes bijvoorbeeld aardappeltjes of couscous serveren. Voor ons was deze schotel echter voldoende.

Ingrediënten

Spruitjes uit de oven

  • Spruiten, 500 gram, ongeschild
  • Walnoten, 20 stuks
  • Bospenen, 5 stuks
  • Gele en rode paprika
  • Snuf chilipoeder
  • Ongeveer 2 eetlepels agave siroop of ahorn siroop
  • Scheutje olijfolie

Harissa dip

  • Sojayoghurt, 1,5 eetlepel
  • Vegan mayo, 1,5 eetlepel
  • Harissa, 1 theelepel
  • Paprikapoeder, 1 theelepel
Simpel recept voor spruitjes uit de oven Simpel recept voor spruitjes uit de oven

Recept spruitjes uit de oven

  1. Als eerste start je met de spruitjes. Verwijder het kontje van de spruiten en verwijder het buitenste blad. Kook ze dan 5 minuten. De kooktijd ligt ook aan de grootte van de spruit en hoe zacht je ze uiteindelijk wil hebben. Want er zijn kleine en grote spruitjes te koop. Deze waren gemiddeld. Zodra ze iets zacht zijn geworden giet je ze af.
  2. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
  3. Was vervolgens de bospeen en snij in de lengte door. Wanneer ze heel dik zijn snij je ze nog een keer door.
  4. Kraak indien nodig de walnoten en verwijder het jasje.
  5. Was daarna de paprika’s en snij er vervolgens repen van.
  6. Leg nu alles op de ovenplaat. Strooi er chilipoeder, agave siroop en een paar eetlepels olijfolie overheen. Hussel alles hierna goed door elkaar en schuif de plaat ten slotte in de oven.
  7. Maak in de tussentijd de dipsaus door de ingrediënten bij elkaar te mixen.
  8. Kijk zelf wanneer je de geroosterde spruitjes uit de oven haalt. Dit is ongeveer na een half uurtje, maar dit ligt ook aan de oven. Als de wortel en de spruiten zacht zijn is het klaar.
  9. Geniet samen van de schaal vol met lekkers en dip de spruiten en andere groenten in de saus.

Tips

  • Varieer met groenten. Kies bijvoorbeeld voor wintergroenten zoals knolselderij en pompoen. Ook lekker om er (zoete) aardappel bij te doen.
Dipsaus met geroosterde spruitjes, bospeen en walnoten Dipsaus met geroosterde spruitjes, bospeen en walnoten

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD