Vegan bami met scrambled tofu
woensdag 8 juli, 2020 - door errer backdrops
- 4 personen
- Chinees
- Hoofdgerecht
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Vroeger aten wij thuis altijd op zaterdag bami, spaghetti of macaroni. Wel altijd met vlees helaas, maar mijn moeder wist niet anders. Ons recept voor vegan bami bevat scrambled tofu in plaats van vlees of eigenlijk ei. Want toen Remco en ik geen vlees meer aten, maar nog wel eieren voegden we meestal roergebakken ei door de bami in plaats van vlees. En ik moet zeggen, de scrambled tofu gaat heel goed samen met de mie. Naast de tofu doe ik er lekker veel groenten bij zoals peen, prei, paprika en tuinerwten. Vaak voeg ik in verhouding meer groenten dan koolhydraten toe, zoals ook in dit recept. De bami kruidenmix is heel simpel zelf samen te stellen met onder andere komijn, kurkuma en gember. Bami zonder pakjes en zakjes is echt heel simpel.
Bamie, mie en noodles
Bami (ook wel bamie of bahmi) komt oorspronkelijk uit de Chinese keuken, waarbij ”ba” (of ”bak”) vlees betekent en ”mie” de benaming is voor noedels gemaakt van tarwe. Dus bak-mie betekent ook wel ”tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten” (bron: Wikipedia). In Nederland bedoelen we met bami meestal mie met vlees, garnalen of ei met groenten. Mie zijn eigenlijk gewoon dikke noodles en worden voor bamigerechten gebruikt. Voor dit bami gerecht gebruik ik fairtrade noodles gemaakt van zilvervliesrijst (50%), rijst (30%), rijstzetmelen (15%) en tapiocazetmeel. Deze noedels zijn gezonder omdat ze meer vezels bevatten. Daarnaast zijn ze glutenvrij en binnen twee minuten klaar.
Voor bij de vegan bami
Ontzettend lekker bij de vegan bami is cassave kroepoek. Hiermee schep je de bami op en heb je niet eens meer bestek nodig. Ook heb ik laatst gezien dat er vegan kroepoek bestaat van Conimex. Kroepoek wordt normaal gesproken van garnalen gemaakt maar deze is plantaardig en dat is super. Verder hoort bij bami natuurlijk pindasaus die je gewoon zelf maakt. Zorg er wel voor dat je pindakaas koopt gemaakt van 100% pinda’s zonder palmolie. De pindakaas verwarm je simpelweg met een scheut water en breng je verder op smaak met sambal en ketjap, maar dat is eigenlijk niet eens noodzakelijk.
Ingrediënten bami
Vegan bami met tofu
- Fairtrade zilvervlies rijst noedels, 200 gram
- Rode paprika, in stukjes
- Prei, gewassen en gesneden
- Taugé, 200 gram, gewassen
- Peen, 2 stuks, in fijne blokjes
- Tofu, 400 gram, uitgelekt
- Tuinerwten diepvries, 100 gram
- Knoflook, 3 tenen
- Kerriepoeder, 1 theelepel
- Ketjap, 2 eetlepels
- Sojasaus, 2 eetlepels
- Cassave kroepoek
Kruidenmix bami
- Korianderpoeder, 1 theelepel
- Gemberpoeder, 1 theelepel
- Komijn, 1 theelepel
- Kurkuma, 1 theelepel
- Chilipoeder, ¼ theelepel
- Indien je geen verse knoflook gebruikt voeg je 1 theelepel knoflookpoeder toe
Simpele pindasaus
- 100% pindakaas, ongeveer 4 eetlepels
- Scheut water
- Ketjap, 1 eetlepel
- Sambal, 1 theelepel
Bereiding vegan bami met tofu
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en volg de instructies op de verpakking. Deze noedels zijn al binnen 2 minuten klaar, dus blijf maar gerust bij de pan staan. Trek de noedelnestjes met twee vorken uit elkaar tijdens het koken. Spoel de mie vervolgens af met koud water en laat uitlekken. Je kunt hier een scheutje olijfolie doorheen mengen tegen het plakken. Zet de mie dan opzij.
- Nadat de tofu is uitgelekt kun je nog proberen om zo veel mogelijk vocht eruit te drukken. Het beste gaat dit door er eerst plakken van te snijden en deze dan tussen een schone theedoek te leggen en hierop te drukken. Verhit een koekenpan met een eetlepel olijfolie en verkruimel vervolgens de tofu met je handen. Tijdens het roerbakken voeg je een theelepel kerriepoeder toe. Zodra het vocht er grotendeels uit is gebakken, ben je klaar met de scrambled tofu en zet je de pan opzij.
- Terwijl je de tofu bakt verwarm je een eetlepel olijfolie in een wok of braadpan. Voeg daarna de peen en paprika toe en pers de knoflook uit boven de pan. Bak dit enkele minuten.
- Doe vervolgens ook de kruidenmix, prei en de tuinerwten erbij.
- Na 4 minuten doe je ook de taugé en de ketjap erbij. Intussen blijf je omscheppen.
- Als laatste meng je de noedels, tofu en de sojasaus erdoor. Schep alles goed om, zodat alles goed gemengd is. Indien je het gemakkelijk vindt kun je de mie in stukken snijden of trekken. Op deze manier kun je het geheel beter mengen.
- Doe de pindakaas en een scheut water in een kleine pan en verwarm dit tot een gladde massa. Voeg eventueel meer water toe wanneer de pindasaus te dik is. Meng ook de sambal en de ketjap erdoor en klaar is je pindasaus.
- Schep de vegan bami op een bord en serveer met de cassave en de pindasaus. Meng er sambal door indien je de mie pittiger wilt eten.
Tips
- Plantaardige kipstukjes of seitan in plaats van tofu is ook lekker door de mie.
- Je kunt voor extra pittige bami een rode peper meebakken met de groenten.
- Varieer met groenten die jij lekker vindt zoals bosui, (Chinese of witte) kool, peulen, paksoi of zelfs broccoli roosjes.
- Serveer met verse kruiden zoals koriander of platte peterselie.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD