Vegan chili sin carne met chocolade
donderdag 9 juli, 2020 - door errer backdrops
- 4 personen
- Mexicaans, Amerikaans
- Hoofdgerecht
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Deze vegan chili sin carne is een diervriendelijke versie van chili con carne maar dan zonder vlees. Dit recept bewijst weer eens dat plantaardig eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Want de rode kidneybonen en kikkererwten zitten bomvol eiwitten waardoor vlees overbodig is. Sowieso houden wij ontzettend van Mexicaans eten. Eerder maakten wij al een Mexicaanse lasagne en deze vegan burritos.
Chocolade in the chili sin carne
Dit recept is extra bijzonder doordat ik pure chocolade door de chili saus meng waardoor je een enorm lekkere en diepe smaak krijgt. Terwijl het goedje smelt en zich een geheel vormt met de saus, ruik je de geur van chocolade boven de pan uit stijgen. Echter wanneer je de chili gaat proeven, merk je dat de smaak van chocolade niet terugkomt. Maar het zorgt voor een intense diepe smaak van de chili sin carne. Gewoon doen, want het is ontzettend lekker!
Chili is echt comfort food
Deze chili sin carne is gemakkelijk in grote hoeveelheden te maken en wij eten er dan ook meestal twee of soms zelfs drie dagen van. Vegan comfort food boordevol groenten en smaak. Enorm gezond met pure ingrediënten. Naast de kidneybonen en kikkererwten voeg ik peen, bleekselderij, paprika, ui en mais toe. En om er vervolgens een saus van te maken voeg ik passata en tomaten toe. De Mexicaanse kruidenmix die natuurlijk essentieel is kun je heel gemakkelijk zelf samenstellen door chilipoeder, komijn en kaneel erbij te voegen.
Voor bij de chili
Lekker om bij de chili saus te eten zijn tortilla chips of taco’s maar rijst en quinoa zijn ook prima. Wanneer ik chili sin carne maak eten we er de ene dag tortilla chips bij en de andere dag zilvervliesrijst. Tortilla chips is natuurlijk wel minder gezond, maar wel ontzettend lekker. Hoewel dit vegan maaltje op zichzelf al vullend genoeg is en je er eigenlijk niet eens per se iets bij hoeft te serveren. Een grote aanrader is wel om er guacamole bij te maken, want dit combineert ontzettend goed met de chili vinden wij. Verder houden wij erg van koriander, maar peterselie kan ook als je hier meer van houdt.
Ingrediënten
Pan vol vegan chili
- Kikkererwten, 1 blik 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
- Rode kidneybonen, 1 blik 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
- Mais, 1 blik, 150 gram
- Witte ui, 2 stuks, gepeld en gesnipperd
- Knoflook, 3 tenen
- Peen, 2 stuks, in kleine blokjes
- Bleekselderij, 2 grote (of 3 kleine) stengels, in schijfjes
- Rode paprika, 1,5 stuks, in stukjes
- Tomatenpassata, 1 fles 690 ml
- Tomaten, 2 stuks, in stukken
- Pure chocolade (vegan), 20 gram, ik had 85% cacao
- Verse koriander
- Tortilla chips
- Optioneel: zilvervliesrijst
Kruidenmix chili sin carne
- Chilipoeder, 1 theelepel afgestreken, dat is niet echt pittig. Voeg meer toe als je het pittiger wilt
- Komijn, 2 theelepels
- Kaneel, 1 theelepel
- Peper en eventueel een beetje zeezout
Ingrediënten guacamole
- Avocado
- Halve tomaat (zaden en vocht eruit)
- Knoflook, 1 teen
- Rode ui, gesnipperd, halve eetlepel
- Verse citroensap, 1 eetlepel
- Verse koriander
- Peper en zeezout
- Eventueel een beetje chilipeper of chilipoeder
Bereiding vegan chili sin carne
- Neem een grote wok of braadpan en verwarm hierin een beetje olijfolie. Als eerste ga je de witte ui fruiten. Doe na enkele minuten ook de paprika, peen en bleekselderij stukjes in de pan.
- Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de chilipoeder, kaneel en komijn erbij.
- Na enkele minuten voeg je zowel de kidneybonen, mais als de kikkererwten toe.
- Doe vervolgens hetzelfde met de passata en de tomaten stukjes.
- Nu doe je er tevens een scheutje water bij (ongeveer een half koffiekopje), zodat de chili kan gaan sudderen.
- Breng dan op smaak met peper en zeezout en zet het vuur op een lage stand.
- Intussen hak je de steeltjes van de koriander fijn en doe je dit ook bij de chili sin carne saus.
- Terwijl de chili op staat hak je de chocola alvast fijn.
- Nadat je de chocola hebt gehakt kun je de guacemole maken door alle ingrediënten in een keukenmachine te doen. Draai tot een gladde massa, schep in een kom en zet opzij.
- Wanneer je de chili ongeveer een kwartier hebt laten sudderen voeg je ook de chocola toe. Roer alles goed door en geniet van de geur die je tegemoetkomt.
- Schep de chili sin carne op en serveer met de guacamole, tortilla chips en verse koriander.
Tips
- Je kunt ervoor kiezen om door de chili veganistisch gehakt of worst te mengen.
- In plaats van chilipoeder kun je ook een rode peper fijnhakken en meebakken met de ui.
- Serveer bij de chili zilvervliesrijst of quinoa.
- Voor een beetje frisheid zou je bijvoorbeeld plantaardige yoghurt of haver fraiche erbij kunnen serveren.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD