Ga naar vegan recept

Vegan erwtensoep met roockworst

dinsdag 4 februari, 2020 - door

Het is al februari, maar het is zo grijs buiten dat we zin hebben in vegan erwtensoep. En in deze Hollandse soep voegen we de rookworst van de Vegetarische Slager toe. Deze diervriendelijke rookworst is een hele goede vervanger.

Hollandse erwtensoep wordt in de volksmond ook wel ‘snert’ genoemd en is afgeleid van het woord ‘snerten’ en dat betekent fijnkoken. Ik voeg veel groenten toe zoals prei, knolselderij en peen. Daarbij serveer ik geroosterd volkorenbrood met een zelfgemaakte plantaardige kruidenboter. Want dat is altijd een lekkere combi met erwtensoep.

Dit recept is eigenlijk best simpel. Het kost alleen tijd om deze stevige erwtensoep zonder vlees te maken, maar het is niet veel werk. In de tijd dat de soep staat te pruttelen kun je in de tussentijd andere dingen gaan doen. Van deze grote pan snert kunnen wij minimaal 2 dagen eten. Als ik alsnog erwtensoep over heb verdeel ik het over bakjes en vries ik het vervolgens in. Wel altijd eerst even goed afkoelen.

De erwtensoep eten wij overigens pas de volgende dag, omdat deze eigenlijk echt een nachtje moet staan zodat hij stevig is geworden. En de soep wordt ook lekkerder. Je moet de erwtensoep dan wel in de koelkast zetten. Maar je kunt er ook gewoon direct van eten natuurlijk.

Ingrediënten

Vegan erwtensoep

Plantaardige kruidenboter

  • Alpro plantaardige boter, 4 theelepels
  • Olijfolie, 2 theelepels
  • Verse bieslook, fijngesneden
  • Snuf peper en zeezout
Vegan erwtensoep met geroosterd brood
Vegan erwtensoep met geroosterd brood
Roockworst van de Vegetarische Slager
Roockworst Vegetarische Slager

Recept vegan erwtensoep

  1. Als eerste spoel je de spliterwten goed af. Doe in de grootste kookpan die je hebt samen met 2 liter water. Breng aan de kook en laat dan ongeveer 1 tot 1,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Roer af en toe tussendoor. De spliterwten vallen uit elkaar en er ontstaat een groene massa. Dit wordt snert genoemd.
  2. Snij en was intussen de prei. Schaaf met een dunschiller de schil van de knolselderij eraf en snij in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Doe hetzelfde met de penen. Voeg hierna alles toe aan de vegan erwtensoep en laat dan nog een half uur zachtjes doorkoken. De rookworst snij je in schijfjes en voeg je de laatste 10 minuutjes ook toe. Als laatst breng je de erwtensoep op smaak met peper en een snuf zeezout.
  3. Zet de soep uit en laat afkoelen. Zodra de soep is afgekoeld kun je het in de koelkast zetten. Je kunt de erwtensoep ook direct opeten, maar als je van een dikkere soep houdt moet je deze een nacht laten indikken. Als je van een dunnere snert houdt kun je ook iets water toevoegen.
  4. Zodra je de erwtensoep zonder vlees gaat eten kun je er geroosterd brood bij eten. Ik heb enkele sneetjes volkorenbrood in de oven geroosterd. De plantaardige kruidenboter maak je door de ingrediënten bij elkaar te mixen. Eet smakelijk!

Tips

  • Zet de erwtensoep in de koelkast zodra deze is afgekoeld. Zodra je de soep wil eten warm je alleen het deel op dat je van plan bent om te gaan eten en schep je het over in een andere pan.
  • Erwtensoep kun je ook heel goed invriezen.
  • Je kunt ook aardappel toevoegen.
Erwtensoep zonder vlees
Erwtensoep zonder vlees

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD