Vegan kapsalon
zondag 5 januari, 2020 - door errer backdrops
- 2 personen
- Nederlands
- Hoofdgerecht
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Wel eens een vegan kapsalon gegeten? Jaren geleden toen we nog af en toe vlees aten bestelde Remco wel eens een kapsalon met shoarma. Ik koos overigens altijd een kapsalon met falafel, want shoarma stond me toen al enorm tegen.
Kort gezegd, bestaat een originele kapsalon uit een laag friet met daaroverheen shoarma, bedekt met kaas. Dan wordt de kapsalon verwarmd en vervolgens belegd met salade. Als laatste volgt meestal een topping van knoflooksaus of chilisaus. De kapsalon is een enorme caloriebom die in 2005 is uitgevonden door de eigenaar van een shoarmazaak in Rotterdam. Het gerecht heeft deze gekke naam gekregen, omdat een kapper uit Rotterdam dol was op shoarmaschotels.
In dit recept maken wij echter een vegan kapsalon met daarin jackfruit. Bovendien wordt de kapsalon ook gezonder door geen gefrituurde patat te gebruiken, maar zelf ovenfriet te maken van zoete aardappels. Daarnaast gebruiken wij natuurlijk geen shoarma, maar vervangen we dit door jackfruit. Jackfruit hadden wij nog nooit eerder gegeten, maar na erover gelezen te hebben, wilden we het wel proberen. En waarom dan niet in een kapsalon? Bij de Albert Heijn heb ik een pakje van het merk Upton’s op de kop getikt.
Jackfruit, dezelfde structuur als pulled pork
Jackfruit, ook wel nangka genoemd is een grote groene vrucht die oorspronkelijk uit India komt. In Nederland is de vrucht nog niet enorm bekend, maar wint wel aan populariteit. Wellicht zou je de exotische vrucht in een toko bij je in de buurt kunnen vinden. De vrucht bestaat uit een draderige structuur. Vandaar dat de vergelijking wordt gemaakt met pulled pork. Jackfruit heeft een vleesachtige structuur en wordt daarom in de vegetarische en veganistische wereld steeds meer als vervanger voor vlees gebruikt. Het vruchtvlees is boval heel goed te marineren.
Jackfruit is zeer gezond en is een bron van vezels, vitamine B6, C, ijzer en kalium. Qua voedingswaarden is het niet meteen een volwaardige vleesvervanger. Jackfruit bevat namelijk weinig eiwitten en ook geen vitamine B12. Je voegt de vrucht dan ook meer toe voor de mondervaring die je krijgt wat betreft structuur. Er bestaat gele en groene jackfruit. De gele variant is zoet en staat op siroop. De groene jackfruit is geschikt voor hartige gerechten, dus die moet je kopen voor dit recept. Daarnaast koop je de naturel variant als je het jackfruit zelf wilt marineren. Er bestaan wel veel verschillende varianten van Upton’s die al gemarineerd zijn zoals bbq, thai curry, sweet and smoky. Gewoon een keer proberen zou ik zeggen!
Naast de zoete aardappel friet en het jackfruit wordt de vegan kapsalon aangevuld met een simpele maar heerlijke koolsalade. Als laatst drapeer je de zelfgemaakte knoflooksaus erover heen. Het resultaat is een gezonde en heerlijke kapsalon.
Ingrediënten
Zoete aardappel friet
- Zoete aardappelen, 4 stuks
- Olijfolie, 2 eetlepels
- Paprikapoeder, 1 theelepel
Jackfruit
- Een pakje jackfruit ongemarineerd van het merk Upton’s, bij de AH gekocht
- Komijn gemalen, 1 theelepel
- Gerookte paprikapoeder, 1 theelepel
- Knoflookpoeder, 1 theelepel
- Snuf chilipoeder, naar smaak toevoegen
Toppings vegan kapsalon
- Fijn gesneden ijsbergsla
- Ingemaakte jalapeno pepers, optioneel
Koolsalade
- Fijngesneden spitskool, 150 gram
- Peen, 1 stuk, geraspt
- Augurken, 2 stuks
- Witte wijnazijn, 1 eetlepel
- Plantaardige mayo, 1 eetlepel
- Citroensap, 1 eetlepel
- Agave siroop, 2 theelepels
- Theelepel mosterd
- Snuf gemalen peper
Knoflooksaus
- Knoflook, 1 teen
- Plantaardige mayo, 2 eetlepels
- Plantaardige yoghurt, 1 eetlepel
- Verse citroensap, 2 eetlepels
Bereiding vegan kapsalon
- Haal het jackfruit uit de verpakking en trek uit elkaar. Doe de kruiden erbij en mix door elkaar. Zet opzij.
- Verwarm de oven alvast voor op 220 graden.
- Was de aardappelen grondig, verwijder eventueel vuil en maak droog met keukenpapier of een theedoek. Meest belangrijk is om de zoete aardappels goed droog te maken voor de knapperigheid. Snij hierna in repen met 0,5 cm dikte. Doe alle repen in een plastic zak of grote bak en voeg hierbij 2 eetlepels olijfolie en een theelepel paprikapoeder. Hussel dan alles door elkaar en leg dit op een bakplaat met bakpapier. Schuif de plaat in de oven en bak voor ongeveer 40 minuten. In onze oven werd de zoete aardappel friet niet erg krokant, maar wij vonden ze niet minder lekker. Intussen ga je verder met de andere onderdelen van de vegan kapsalon.
- Maak nu de knoflooksaus. Voeg de mayo, yoghurt en de citroen sap in een kommetje en pers de teen knoflook uit. Roer alles door elkaar en zet hierna opzij.
- Bereid vervolgens de koolsalade. Doe de fijngesneden kool en de geraspte peen bij elkaar in een kom. Snij de augurken in fijne blokjes en doe de witte wijnazijn, mayo, mosterd, citroensap, gemalen peper en agave siroop erbij. Meng alles goed door elkaar.
- Neem het jackfruit en bak enkele minuten in een koekenpan.
- Haal intussen de ovenplaat uit de oven wanneer de zoete aardappel friet krokant genoeg voor je is. Pak een grote schaal en doe friet hierin. Doe hier een snuf zeezout doorheen. Daaroverheen garneer je het jackfruit. Daarover de ijsbergsla en vervolgens de koolsalade. Besprenkel als laatst met de zelfgemaakte knoflooksaus en voeg eventuele jalapeno pepers erbij. Nu is je vegan kapsalon klaar. Wij hebben er met z’n tweetjes ontzetten van genoten!
Tips
- Je kunt ook nog plantaardige kaas toevoegen aan de vegan kapsalon. Doe de kaas over het jackfruit en zet de schaal hierna nog 10 minuutjes in de oven. Wij hebben zelf enorm goede ervaring met Simply V. Die kun je kopen bij onder andere Veggiedellie of Veggie4U. Deze kaas smelt ontzettend goed. Nadat de kaas gesmolten is, garneer je de schaal met de groenten en de knoflooksaus.
- In plaats van jackfruit kun je bijvoorbeeld ook plantaardige kipstukjes of shoarma er doorheen doen. Dat werkt ook enorm goed.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD