Vegan tulband van sinaasappel
dinsdag 15 december, 2020 - door errer backdrops
- 8 personen
- Verenigde Staten
- Feest, Kerst, Baksels, Dessert, Tussendoortje
- Gebruikte backdrop: Oude bakplaat
Het is al bijna kerst en een heerlijke vegan tulband cake mag dan zeker niet ontbreken vinden wij. Vroeger toen mijn moeder met kerst altijd een tulband maakte vond ik dat nooit lekker. Vooral omdat er van die vieze sukade stukjes in zaten en omdat de cake altijd zo droog was. Dit gezonde sinaasappel cake recept bevat grotendeels vers geperste sinaasappelsap, havermeel en pure chocolade. En alles is helemaal vegan uiteraard. Met daarover een heerlijke chocoladesaus. Volgens mij is dit het perfecte kerstdessert!
Gezonde tulband van havermeel
Mijn tulband recept is niet alleen lekker en feestelijk, maar ook nog eens redelijk gezond. Eerlijk gezegd vind ik de gangbare tulband cake recepten veel te ongezond. Meestal wordt er heel veel boter, bloem en suiker gebruikt en dat staat ons erg tegen. Niet alleen vinden wij dit helemaal niet lekker want het is veel te zoet, maar het ligt ook nog eens erg zwaar op de maag. Ook is het super ongezond. Liever bak ik minder zoet en gezonder. Dat houdt in dat als ik op zoek ga naar inspiratie voor recepten ik deze altijd verander naar eigen wens. Bakken is natuurlijk ook een kwestie van uitproberen.
Tulband helemaal vegan zonder ei
Deze sinaasappel tulband is 100% vegan en bevat geen eieren en boter. De eieren worden vervangen door lijnzaad en de boter wordt vervangen door olijfolie. Bloem vervang ik door havermeel en amandelmeel. Toegevoegde suikers vervang ik door ahornsiroop. Verder gebruik ik sap van vers geperste sinaasappelen, pure cacao en chocolade. Het cake beslag verdeel je uiteindelijk in twee kommen en van één deel maak je een chocolade beslag. Dit is niet alleen onwijs lekker, maar de tulband ziet er ook heel feestelijk uit. De cake is uiteindelijk vrij vochtig geworden en zeker niet droog. Dit vinden wij juist erg lekker. Heel belangrijk is dat je zelf de oventijd en de temperatuur regelt en zelf nagaat wanneer de tulband de perfecte gaarheid heeft, want elke oven is anders.
Ingrediënten vegan tulband cake
Basis beslag tulband
- Gebroken lijnzaad, 3 eetlepels + 9 eetlepels water
- Havermout fijngemalen tot meel in de keukenmachine, 200 gram
- Amandelmeel, 100 gram
- Bakpoeder, 1 theelepel
- Baking soda, 1 theelepel
- Ahornsiroop, 100 ml
- Olijfolie neutrale smaak, 130 ml
- Rasp 1 sinaasappel
- Sinaasappelsap, liefst vers geperst, 390 ml (dat zijn circa 6 sinaasappels)
Chocolade beslag
- Cacaopoeder, 40 gram
- Sap sinaasappels, 3 eetlepels
- Pure chocolade (74%), fijngehakt, 70 gram
Topping: chocoladesaus
- Pure chocolade 74%, 200 gram
- Plantaardige room Alpro, 250 ml
- Kokosolie, volle theelepel
- Eventueel amandelmelk voor verdunnen saus
Recept vegan tulband
Bereiding tulband cake
- Zet alle ingrediënten (op kamertemperatuur) alvast klaar, dat werkt gemakkelijk en overzichtelijk.
- Vet de tulbandvorm goed in met boter met behulp van keukenpapier. Bestuif hierna met bloem en klop dan de bloem er weer zoveel mogelijk uit door de tulband even om te keren en een paar keer te slaan.
- Meng het water met de lijnzaad en laat dit minimaal 10 minuten staan zodat het indikt en klaar is voor gebruik.
- Verwarm de oven nu voor op 175 graden.
- Doe in een grote kom de havermeel, amandelmeel, bakpoeder en baking soda en mix alles door elkaar met een garde.
- In een andere grote kom doe je de ahornsiroop, 390 ml sinaasappelsap, olijfolie en sinaasappelrasp.
- Voeg nu het sinaasappel mengsel bij het havermout mengsel en doe ook het lijnzaadpapje erbij. Roer voorzichtig door totdat het beslag gemengd is, maar doe dit zeker niet lang want dan sla je de lucht eruit.
- Schenk de helft van het beslag in een andere kom (giet het over) en spatel voorzichtig en kort de gehakte chocolade, cacaopoeder en 3 eetlepels sinaasappelsap door een beslag. Nu heb je 2 cake beslagen.
- Vul de tulband om en om met de beslagen; doe dit met in elk beslag een grote lepel.
- Strijk even glad en schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de tulband cake in ongeveer 40-55 minuten uur goudbruin en gaar. Hou het in de gaten vanaf zo’n 40 minuten. Open de oven niet eerder in verband met rijzen. De oventijd is echt verschillend bij elke oven en moet je zelf even in de gaten houden. Als de cake aan de bovenkant te bruin wordt kun je er aluminiumfolie overheen leggen. Wanneer je er een satéstokje in prikt moet deze er droog uit komen. Ik heb de tulband na 45 minuten bakken nog zeker 15 minuten in de oven laten staan nadat ik de oven uit gezet had met de deur iets op een kier, zodat deze nog zacht door gaart.
- Haal de vegan tulband cake uit de oven en laat minimaal 30 minuten afkoelen in de vorm. Leg een plat bord op de vorm en keer om terwijl je dit tegen elkaar aan houdt. Verwijder de vorm en laat de tulband afkoelen.
Bereiding chocoladesaus
- Breek de pure chocolade in stukjes en doe deze in een hittebestendige kom. Voeg hier de kokosolie aan toe. Dit zorgt namelijk voor glans.
- Verwarm de plantaardige room in een klein pannetje op middelhoog vuur. Zodra het start te borrelen voeg je de room bij de chocolade.
- Roer door en laat de chocolade smelten, dit duurt zo’n 5 minuten. Nu is de ganache vrij dik en kun je het over een cake smeren. Zelf heb ik de saus dunner gemaakt met amandelmelk, zodat ik het over de tulband kon gieten.
Tips
- Voeg eventueel nog kaneel toe aan het beslag.
- De vegan tulband cake kun je zonder chocolade saus eroverheen 2 dagen bewaren in een afgesloten verpakking. Invriezen is de enige manier om de tulband langer te bewaren. Verpak deze dan luchtdicht in een diepvriesbak. Laat de tulband eerst afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel de tulband eventueel in stukken en in meerdere bakjes. Ontdooi de cake in de koelkast wanneer deze uit de vriezer komt. Ook de chocoladesaus kun je invriezen in een bakje, maar dan is het vast al op.
- Misschien wil je onze vegan kerstkoekjes ook proberen? Of bekijk onze blauwe bessen cake of wortelcake eens.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD