Ga naar vegan recept

Vegetarische roti met wraps

zaterdag 25 juli, 2020 - door

Heb jij wel eens Surinaamse roti gegeten? Wellicht wordt het dan eens tijd, want het is een heerlijk gerecht dat je lekker met je handen kunt op smikkelen. Onze vegetarische roti is ook nog eens veganistisch en vol met gezonde pure ingrediënten. Ik gebruik sperziebonen, kikkererwten, tomaten, zoete aardappels en mooie kruiden. Vervolgens combineer ik de rotisaus met No Fairytales wraps. Gezond en lekker!

Wat is roti?

Een roti, ook wel chapati genoemd is een ongerezen rond of ovaal platbrood en wordt veel gegeten in onder andere India, Nepal en Sri Lanka. Hindoestanen uit India emigreerden naar Suriname en zo ook de roti. De Surinaamse roti wordt meestal met kousenband, aardappelen, eieren, ui, knoflook en vlees gegeten. Meestal wordt alles gekruid met masala kruiden. Voor onze vega roti gebruik ik altijd de Surinami Hindoestaanse Massala, dit is echt de beste kruidenmix voor Surinaamse roti. Dit zakje is gewoon bij de Albert Heijn verkrijgbaar. Verder gebruik ik voor dit recept No Fairytales wraps die voor 45% uit groenten bestaan. Normaal gesproken maken wij zelf tortilla wraps van 100% volkorenmeel, maar wanneer we geen zin hebben zijn deze tortillas een goede oplossing.

No Fairytales wraps

Dus in plaats van de originele roti gebruik ik voor onze vegetarische roti de No Fairytales wraps. Om precies te zijn kocht ik de paprika chili smaak en deze bestaat onder andere uit 41% paprika, 4% wortel, tarwebloem en 1% chili vlokken. De tortilla wrap bevat 237 kcal per 100 gram. Ter vergelijking; een gemiddelde wrap gemaakt van tarwebloem bevat 330 kcal per 100 gram. No Fairytales wraps bevatten minder koolhydraten en meer vezels. Wanneer je een gemiddelde supermarkt volkoren wrap neemt (vanzelfsprekend gezonder dan een tarwebloem wrap) bevat deze 290 kcal per 100 gram. Deze bevat meer koolhydraten, maar wel iets meer eiwit (9,5 t.o.v. 8,5) en minder zout (1 gram t.o.v. 2,1) ten opzichte van de No Fairytales wraps. De verschillen zijn echter klein. Wanneer je minder koolhydraten tot je wilt nemen en geen tijd hebt om zelf wraps te maken zijn deze groente wraps een prima keus.

Ingrediënten vegetarische roti

  • Kikkererwten, 1 blik 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • Sperziebonen, 250 gram, kontjes verwijdert en voorgekookt
  • Zoete aardappels, 2 stuks
  • Trostomaten, 2 stuks, in stukjes
  • Tomatenpuree, blikje 70 gram
  • Rode paprika, in stukjes
  • Witte ui, gesnipperd
  • Knoflook, 3 tenen
  • Hindoestaanse Massala kruiden, 3 theelepels
  • No Fairytales tortilla wraps
  • Peper en zout
  • Sambal naar smaak
  • Optioneel: veganistische mayo
Vegan roti met kikkererwten en wraps
Vegan roti met kikkererwten en wraps

Bereiding vegetarische roti

  1. Schil als eerste de zoete aardappels en snij ze vervolgens in stukjes. Hierna kook je ze kort even voor, maar niet te lang zodat ze beethard blijven. Haal de aardappels eruit met een schuimspaan en laat afkoelen. Bewaar het kookwater.
  2. Dop dan de sperziebonen en snij ze doormidden. Voeg ze in hetzelfde water waarin je de zoete aardappels hebt gekookt. Kook de sperziebonen zacht in zo’n 12 minuten, maar laat ze het liefst knapperig. Tenzij je ze zachter wilt natuurlijk.
  3. Verwarm olie in een grote wok of hapjespan en fruit als eerste de ui aan en voeg daarna de rode paprika stukjes toe.
  4. Pers de knoflook tenen uit boven de pan en voeg ook de Massala kruiden toe. Blijf tussendoor roeren.
  5. Voeg dan de tomaten stukjes erbij samen met de tomatenpuree en zes eetlepels water.
  6. Voeg ook de sperziebonen en kikkererwten erbij. Schep om en als laatste voeg je de zoete aardappel stukjes toe. Laat een paar minuten op laag vuur sudderen. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Verwarm in de tussentijd indien gewenst de No Fairytales wraps in een koekenpan. Dit hoeft natuurlijk niet.
  8. Besmeer de wraps met een beetje sambal en eventueel plantaardige mayo alvorens de vega roti eroverheen te doen.

Tips

  • Blokjes gebakken tempeh of tofu zijn ook lekker om door de roti te mengen.
  • Wij smeren sambal op de wraps om een pitje aan de roti te geven, maar je kunt hiervoor in de plaats ook een fijngehakte rode peper meebakken met de ui.
  • Ook erg lekker is om de wraps met verse spinazie te beleggen alvorens je de vegetarische roti erop doet.
  • Als je niet van zoete aardappel houdt, kun je natuurlijk voor de gewone witte aardappel kiezen.
No Fairytales tortillas met Surinaamse roti
No Fairytales tortillas met Surinaamse roti
Recept vegetarische roti
Recept vegetarische roti

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD