Ga naar vegan recept

Zoetzure saus maken

vrijdag 19 juli, 2019 - door

Zoetzure saus maken had ik hiervoor nog nooit gedaan, dus dat moest er maar eens van komen. Nadat ik inspiratie heb opgedaan op het Internet, volgt hier mijn eigen recept. Maar wat blijkt? Het is enorm simpel en makkelijk. Waarom zou je dan nog kant en klare saus kopen? Bovendien kun je de saus zelf nog naar smaak aanpassen.

Nu ik weet hoe ik het moet bereiden ga ik het zeker vaker gebruiken in mijn gerechten. In dit recept heb ik de saus gecombineerd met soba noodles, ananas, peulen, spinazie, pinda’s en koriander. Ananas is altijd een hele goede combinatie met zoetzure saus. Maar als je niet van ananas houdt kun je ook mango of bijvoorbeeld perzik gebruiken. De geroosterde pinda’s passen enorm goed bij dit gerecht en zou ik dus niet weglaten. Wel zou je cashewnoten in plaats van pinda’s kunnen nemen. Ik ben benieuwd wat jij van mijn zoetzure saus vindt!

Ingrediënten

Soba noodles

  • Soba noodles, 160 gram
  • Halve ananas, in stukjes
  • Peulen, 200 gram
  • Spinazie, 2 handen
  • Rode ui, in halve ringen
  • Ongezouten en ongebrande pinda’s, 2 handen
  • Verse koriander

Zoetzure saus

  • Witte wijn azijn, 3 eetlepels
  • Tomaten ketchup, 3 eetlepels
  • Ketjap, 1 eetlepel
  • Sambal, halve theelepel
  • Knoflook, 1 teen
  • Palmsuiker, 1/2 eetlepel
  • Maizena, 1 theelepel
Zoetzure saus met noodles Zoetzure saus met noodles

Zoetzure saus maken

  1. Ten eerste ga je de zoetzure saus maken. Meng de maizena met 2 theelepels water in een koffiekopje tot een papje. Pak daarna een kleine kookpan en doe hier een scheutje olijfolie in. Pers de knoflook teen uit boven de pan. Fruit even aan en voeg vervolgens de ketchup toe. Tussendoor blijf je roeren, zodat het niet aankoekt. Voeg dan de azijn, sambal, ketjap en de palmsuiker toe. Roer goed door en voeg ook het maizena papje toe. Verwarm even terwijl je blijft roeren. Voeg nog een scheutje water toe, ik had ongeveer 3 eetlepels water toegevoegd. Draai het vuur uit en voeg als laatst de ananas stukjes ook toe. Schep alles nog een keer om. Zet de saus opzij terwijl je verder gaat met het gerecht.
  2. Kook de soba noodles volgens de verpakking en spoel daarna af met koud water.
  3. Rooster vervolgens de pinda’s een minuut in een koekenpan.
  4. Intussen wok je de peulen zo’n 5 minuten op hoog vuur. Voeg dan ook de rode ui toe. Snij de steeltjes van de koriander en hak deze fijn. De steeltjes voeg je toe in de wok en zet het vuur dan lager. Scheur de spinazie in stukken en doe dit er ook bij.
  5. Voeg hierna de noodles toe in de wok. Doe hetzelfde met de ananas in zoetzure saus.
  6. Serveer de noodles met daarbij de geroosterde pinda’s en de blaadjes koriander.

Tips

  • In plaats van ananas kun je ook mango gebruiken.
  • Met de groenten kun je nog veel variëren. Zoals bijvoorbeeld rode paprika en paksoi.
  • In plaats van pinda’s kun je ook cashewnoten, gebakken tofu of plant kipstukjes kiezen.
Zoetzure saus recept met noodles en ananas Zoetzure saus recept met noodles en ananas

Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD