Zomer salade met nectarine en couscous
woensdag 22 juli, 2020 - door errer backdrops
- 2 personen
- Fusion
- Hoofdgerecht, BBQ, Salade
- Gebruikte backdrop: bekijk onze collectie
Nectarine is lekker zoet en heerlijk om te eten op een warme zomerdag! En je kunt nectarines prima verwerken in een frisse zomer salade zoals dit recept met couscous en tofu. Nectarine is een ware zomerfruit en nu volop verkrijgbaar. In de zomermaanden ligt de vrucht standaard in onze fruitschaal. De nectarine is het zusje van de perzik, maar ze zijn iets steviger en hebben een gladde schil. Een nectarine is geschikter om door een salade te doen dan een perzik, omdat je er makkelijker stevige blokjes van kunt snijden.
Nectarine
Naast het feit dat nectarines lekker zoet smaken, zijn ze ook enorm gezond. Ze bevatten namelijk veel antioxidanten, vitamine c, luteïne en zeaxanthine. De laatste twee zijn belangrijke bouwstoffen voor je ogen. Indien je het velletje eraf wilt halen moet je dit niet met een mesje doen, maar het velletje er voorzichtig aftrekken. Dit vanwege het feit dat er net onder de schil van de nectarine de meeste antioxidanten zitten. En antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen.
Salade voor bij de bbq
In deze zomer salade combineer ik de nectarine verder met volkoren couscous, tofu, komkommer en rode ui. Couscous is sowieso erg gemakkelijk om te bereiden. Eerder combineerde ik couscous al met linzenballetjes, tempeh en broccoli en maakte ik een Marokkaanse salade. De tofu heb ik gemarineerd in sojasaus, sesamolie en knoflook en vervolgens krokant gebakken. Tot slot besprenkel je de salade met een beetje citroensap en een goede olijfolie. Meer heeft deze veganistische salade vol smaak echt niet nodig. Kortom, een salade ideaal om mee te nemen naar een picknick of om bij een barbecue te serveren.
Ingrediënten zomer salade
- Couscous, 150 gram
- Nectarines, 3 stuks
- Halve komkommer
- Tofu, 250 gram
- Halve rode ui
- Sojasaus, 1 eetlepel
- Sesamolie, 1 eetlepel
- Knoflook, 1 teen
- Extra vergine olijfolie
- Halve citroen
Bereiding zomer salade
- Haal allereerst de tofu uit de verpakking en laat even uitlekken. Snij vervolgens in plakken en leg dan alle plakken tussen een schone theedoek en druk het vocht er voorzichtig uit. Deze stappen hoef je uiteraard niet te doen als je stevige tofu hebt gekocht. Hierna snij je er blokjes van. Verwarm olie in een koekenpan en bak hierin de tofu totdat deze lichtbruin kleurt. Zet dan de pan opzij.
- Intussen maak je de marinade door de sojasaus, sesamolie en een scheutje olijfolie bij elkaar te voegen. Pers de teen knoflook en voeg het er ook bij. Voeg de tofu stukjes erbij en schep om, zodat alles met de marinade geraakt wordt. Laat de tofu minimaal 15 minuten marineren.
- Kook 200 ml water, bijvoorbeeld met de waterkoker. Doe dit in een grote schaal samen met de couscous. Laat afgedekt zo’n 5 minuten staan. Daarna voeg je een eetlepel olijfolie toe en schep je alles goed om. Vervolgens laat je de couscous afkoelen.
- Snij de komkommer in stukjes en de rode ui in fijne halve ringen.
- Was de nectarines, haal de pit eruit en snij ook in blokjes. De pit haal je er het gemakkelijkst uit door de vrucht eerst te halveren. Dit doe je door de nectarine met een mes rondom te snijden tot aan de pit en hem dan voorzichtig te draaien met je handen. Nu heb je twee helften en kun je de pit verwijderen.
- Bak de tofu blokjes nog een keer totdat ze mooi bruin kleuren. Om aankoeken tegen te gaan kun je het beste de blokjes in eerste instante 3 minuten bakken op middelhoog vuur zonder om te scheppen. Dt herhaal je totdat alle kanten krokant zijn gebakken.
- Nu kun je de zomer salade afmaken door de nectarine, komkommer, tofu en rode ui toe te voegen aan de couscous. Besprenkel de salade als laatste met het sap van de halve citroen en een goede olijfolie.
Tips
- In plaats van tofu kun je ook tempeh of plant kipstukjes gebruiken. Noten is ook een goede combi met nectarine.
- Indien je niet van nectarine houdt kun je ook voor mango gaan bijvoorbeeld.
- Je zou de nectarine ook eerst kort kunnen grillen.
- Nog een goede toevoeging aan deze zomer salade is een plantaardige feta.
Ga jij dit recept ook maken? Wij vinden het superleuk als we het resultaat mogen zien ♥! Tag ons in je foto met jouw creatie op Instagram. Gebruik bij je post de hashtag #ERRERFOOD